Běloprsá šedá

22.08.2016 18:27

 

  Anglický název: Penguin Grey (PNG GR)

  Německý název: Weisbrust Grau

  Holandský název: Witborst Grijs

 

  

  Dědičnost: recesivní

 1.0 běloprsá šedá (penguin)

 0.1 běloprsá šedá (penguin)

 První výskyt: odchycen z volné přírody v roce 1935

 Účinky mutace: snižuje se oxidace eumelaninu peří na prsou a v místě slzné čárky. Také eumelanin v ocasní kresbě je snížen. Redukce eumelaninu v peří křídel probíhá pouze na jejich koncích. Zbarvení boků a lícních skvrn u samců je stejné jako šedých. U samic jsou lícní skvrny bílé. 

Standardní požadavky: Ozobní a slzná čárka chybí. Peří na křídlech je bíle lemované. Spodní část těla od zobáku až k ocasu čistě bílá. Hlava a krk břidlicově šedá, záda a křídla břidlicově šedá, tmavší než hlava. Oddělení mezi krkem a zády musí být ostré. Pruhování na ocase světle šedé, co nejtmavší. Samice mají bílé líce. Samcům chybí zebrování a hrudní pásek. Nahradí je bílá barva. Jakýkoliv náznak zebrování, nebo hrudního pásku je vada kresby a musí být bodově potrestán. Neměl by ale vést k výluce. Je to pořád jen vada kresby, kterou může mít každý jiný pták. Lícní skvrny a boky u samců oranžově hnědé, co nejtmavší. Bílé tečky jasně zářivé a kulaté.

 Úskalí v chovu: protože je zde požadováno co nejtmavšího šedého zbarvení a přitom musí být bílá prsa, samec i samice bez slzných a ozobních čárek. Je obtížné toho dosáhnout a samci bohužel drobnou kresbu na prsou neustále mívají. Pokud už ji nemá, bývá zase světlejší odstín vrchního šedého zbarvení.

    1.0 PNG GR - Penguin Grey - Běloprsý šedý                                   0.1 PNG GR - Penguin Grey - Běloprsá šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat běloprsé šedé ptáky.

Mláďata této mutace se rodí zbarvená stejně jako mláďata šedých ptáků a teprve při přepeřování mění zbarvení peří do mutace běloprsé. 

Běloprsá mutace u zebřiček je spíše známa pod anglickým názvem penguin. Dá se odchovat jak v šedé, tak i v hnědé řadě. Chovatelé, kteří se zabývají chovem penguinů, mají zkušenosti s tím, že některá mláďata se rodí zbarvená už jako penguin, hlavně po ptácích z ciziny. Ptáci při každé výměně peří jsou bělejší, tak porovnáme-li ročního běloprsého samce třeba s tříletým vidíme o něco bělejšího ptáka, s daleko mírnější anebo úplně bez kresby na prsou.

 Zde je přepeřující mladý samec mutace penguin. Podle bílé spodní části těla je jasné, že ze šedého mláděte není šedý pták, ale penguin šedý. Šedý samec by měl spodní část krémovou, ne bílou.

  Zde přepeřující mladá samice mutace penguin. Opět přepeřuje z šedého mláděte.

 Fotografie ukazuje dvě mláďata penguin a dvě mláďata pastel penguin. 

 

  Přepeřující mláďata- mutace penguin (vlevo) a kombinace pastel penguin (vpravo).

 

                                                                 Vzorce křížení:

Ve vzorcích můžeme v rodičovských párech přehodit samce za samici a výsledek zůstane stejný.

 

 

      autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode