Černolící hnědá

06.11.2016 08:35

 

    Anglický název: Black Cheek Fawn (BC F)
 

    Německý název: Schwarzwange Braun

    Holandský název: Zwartwang Bruin

    

    Dědičnost: vázaná na pohlaví- hnědá a recesivní - černolící
 

 1.0 černolící hnědý z chovu Jiřího Švadlenky.

  0.1 černolící hnědá

Standardní požadavky: Veškerá tmavá kresba musí být černo hnědá. Opět je požadován jednotný odstín. V bocích samců musejí být jasně bílé a viditelné tečky. Málo výrazné tečky se považují za vadu kresby. Ostatní zbarvení musí být co nejtmavší s rovnoměrným odstínem. Lícní skvrny u samic musí být ostře ohraničené. Nedodělaná anebo rozpíjející se lícní skvrna je chyba kresby. Veškerá světlá až bílá místa v barvě je vada barvy.

Úskalí v chovu: Dosažení jednotné barvy černo hnědé kresby. Hlavně v bocích samců. Velikost lícní skvrny u samic.

1.0 BC F - Black Cheek Fawn - Černolící hnědý             0.1 BC F - Black Cheek Fawn - Černolící nědá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat černolící hnědé ptáky.

Jak se dědí barva boků u černolících samců a problémy s lícní skvrnou u samic naleznete zde: :zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/cernolici-mutace/

Černolící hnědá, podle starého názvu černolící skořicová je kombinace dvou základních mutací. Černolící mutace, která má dědičnost recesivní a hnědé (skořicové) mutace, která má dědičnost vázanou na pohlaví. Pokud při křížení používáme mutaci s dědičností vázanou na pohlaví, musíme rozlišovat pohlaví ptáků jak v rodičovském páru P, tak i u odchovaných mláďat F1. Odchovat černolící hnědé zebřičky je teoreticky jednoduché, vlastně i prakticky. Ale!!! proč nejsou a nedaří se odchovat černolící hnědé samce??? To je stále záhadou. Pokud chováme černolící zebřičky v šedé řadě není problém. Pohlaví u černolících šedých ptáků je v odchovech zastoupeno stejnoměrně. Ale v hnědé řadě jsou běžné pouze samice. Samec se tu a tam samozřejmě také odchová, ale minimálně.Pokud už ho odchováme, tak po něm odchováme již další černolící hnědé samce. Ale pořád je jich málo. Proč tomu tak je? Není to problém samců jen u této kombinace. V šedé řadě bezproblémová světlehřbetá mutace, ale kolik existuje samců světlehřbetých hnědých??? Další kombinace u které chybí samci je například rudoprsá světlehřbetá.Těžko říci proč tomu tak je. Možná to má svůj důvod, ale ten zatím neznáme. Občas se samozřejmě nějaký samec od těchto kombinací odchová, v žádném případě jich není jako samic, což je normální u ostatních mutací, či kombinací.

V chovu černolící mutace a všech jejich kombinací se řídím jednou zásadou. A to, že barva, kterou má samec na lícní skvrně, na bocích, prsní pásek a pruhování na ocase musí být stejná, co možná nejtmavší pro danou kombinaci je možná.

                              Několik vzorců křížení.
               Nemůžeme v páru přehodit samce za samici!

 

 1.0 černolící hnědý z chovu Jiřího Švadlenky.

  0.1 černolící hnědá.

 

Takto se dostaneme k odchování černolícího hnědého samce. Pokud se to povede, bývá to pak už s ním snažší odchovat další. Důležité je odchovat toho prvního samce a pak už to jde. Přes štěpáky odchováme většinou jen samice.

 

   autor: Otakar Buldra©

 

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode