Pastelová černolící mramorová šedá

10.04.2015 15:38

   

První odchov v ČR? Rok 2016 kombinace pastelová černolící mramorová šedá. 

 
   Anglický název: Dominant silver Chestnut Flanked White 
 
Black Cheek Grey (DS CFW BC GR)
    
    Německý název: Dom. Pastell Schwarzwange Maske Grau
    Holandský název: Pastel Zwartwang Masker Grijs
 
    Dědičnost: neúplně dominantní- pastelová,
vázaná na pohlaví- mramorová a recesivní - černolící
 
I zde musíme rozlišovat barvu očí. Černooká (DS RCFW BC GR)
                                                    Červenooká (DS CCFW BC GR)
 
 1.0 pastelová černolící mramorová šedá- červenooká
 
 0.1 pastelová černolící mramorová šedá- červenooká 
 
Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 
 
Standardní požadavky: Pokud je pastel v kombinaci s černou barvou, která zobrazuje plné černé barvy a kresbu. Pak se zdá, že tyto barevně černé pole a černá kresba nemůže být zesvětlená. Zůstává téměř beze změny. Černá barva a kresba může být pastelem zředěna maximálně o 20 %. Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Upřednostněn musí být pták, který má veškerou černou barvu na těle v jednotném odstínu. U samic jsou lícní skvrny výrazným rysem, proto musejí být plné, veliké a ostře ohraničené. Také musí dostat přednost pták s co nejjednotnějším barevným tónem zadní části těla. Nesmí být vidět žádný barevný přechod mezi hlavou a zády. Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Prakticky by neměl být vidět rozdíl v černé kresbě mezi mramorovou černolící a pastelovou mramorovou černolící. Tenhle požadavek je v současné době sotva dosažitelný. Zatím je pastelová mramorová černolící samice jasně rozeznatelná od normální mramorové černolící samice. Hlavně kresba ocasu se nedaří odchovat tmavá, ideálně černá. To samé platí o černé kresbě pastelových mramorových černolících samců. Měla by zde platit určitá schovívavost od posuzovatelů. Vrchní barva těla a boky u samic musí mít pořád viditelný krémový nádech. Čistě bílá barva je chyba barvy a musí být potrestána srážkou bodů. Čistě bílá je spodní strana těla. U samic nesmí být na hrudi žádná tmavá pírka.

1.0 DS BC CCFW GR - Dominant Silver Black Cheek Chesnut Flanked White Grey - Pastelový černolící mramorový šedý            0.1 DS BC CCFW GR - Dominant Silver Black Cheek Chesnut Flanked White Grey - Pastelová černolící mramorová šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat pastelové černolící mramorové šedé ptáky.

 
Úskalí v chovu: Toto spojení není jednoduché vůbec odchovat. Když už se to podaří je rozmnožení za pomocí klasické černolící mramorové šedé kombinace poměrně jednoduché. Pouze ale v množství. Ne v kvalitě. Ta se musí dosáhnout přidáváním štěpitelných ptáků. Tak se opět vracíte zpět, ale ne na jeden rok. Proto tohle nebude nikdy běžně chovaná kombinace. Největší problém je a vždy bude dostat do ptáků černou kresbu.
Tato kombinace je složena ze tří základních mutací. Pokud chceme tuto kombinaci odchovat v červenooké variantě, je to stejné jako bychom přidali další mutaci a dosažení cíle trvá o rok déle. Hlavně dosažení odchovu samce ve výsledné kombinaci nám bude trvat ještě další rok. Čím více základních mutací "spojujeme" v kombinaci, tím déle nám to bude trvat. Musíme se snažit správným skládáním rodičovských párů o odchov geneticky jasných mláďat
 1.0 pastelová černolící mramorová šedá- černooká
 
 0.1 pastelová černolící mramorová šedá - černooká 
 
  0.1 pastelová mramorová šedá- červenooká štěpitelná na černolící. Další krok k odchovu tří kombinace.
 
Teprve u červenookých ptáků se dá dělat hlubší závěr ohledně sytosti černého zbarvení a krémového zbarvení vrchní části. Ale jen velice těžko z hlediska velmi omezeného počtu odchovaných ptáků. Nikdy tato kombinace nebude rozšířena a běžně chována. Není to jednoduché, proto to bude vzácné, spíše tato kombinace zanikne. Tu a tam se náhodně (díky štěpitelnosti ptáků na mutace) vyskytne. Jen ten, kdo se o ní bude snažit a bude ji schopen rozeznat a pojmenovat, ji může dál chovat a množit.
 
 
2016 - odchov první pastelové černolící mramorové šedé- červenooké samice.
 
 Je těžké udržet cokoliv, o co se snaží jen jeden chovatel. Není kde brát nepříbuzné ptáky. Nicméně jsem chtěl kombinaci těchto mutací vidět. Tak se budu snažit odchovat i samce v červenooké variantě a splnit si tak své přání. Potom od tohoto směru asi ustoupím a budu se dále věnovat "čisté" černolící mramorové kombinaci, která se pomalu začíná stávat rozšířenější. Již se občas dá sehnat nová krev a poměrně kvalitní ptáci do chovu. Nebo alespoň kvalitní primární mutace a novou krev si udělám sám.
 
Doplnění 2017: Tato opět první a jediná samice kombinace pastelová černolící mramorová šedá- červenooká byla zase cíleně pářena se samcem černolícím mramorovým šedým - červenookým. Tam bychom měli odchovávat již obě pohlaví jak černolících mramorových šedých - červenookých, tak už i pastelových černolících mramorových šedých- červenookých. Pár odchoval v prvním hnízdě jen jedno mládě, protože samice nechtěla do budky a tak až po vyvěšení budky dovnitř klece zasedli a odchovali jedno červenooké mládě. Když jsem ho kroužkoval, viděl jsem, že se bude jednat o pastela. Teď již přepeřuje a jsou mu vidět boky, takže to bude první pastelový černolící mramorový šedý- červenooký samec. Můj cíl je splněn. Trvalo mi to 5 let (od prvního páření černolících mramorových s pastelovými ptáky). To je ta nejkratší možná doba toho to dosáhnout, pokud začínáme s primárními mutacemi a ty si postupně štěpíme tak, jak potřebujeme. Také jsem toho dosáhl v této nejkratší možné době proto, že se mi každý rok povedlo odchovat to mládě, které bylo potřeba do dalšího křížení.
 
  1.0 pastelový černolící mramorový šedý- červenooký - 2017. Odchovaný rok po samici. Za pět let cíleného párování se podařilo tuto tří kombinaci mutací odchovat. To, že je samec červenooký je stejné, jako byste přidávali čtvrtou mutaci do křížení. Samec získal 2017 v Dašicích pohár za vítězství ve skupině a také pohár Starosty za novou a málo chovanou mutaci. To po pěti letech snažení potěší.
 
 Myslím si, že klasická černolící mramorová kombinace u zebřiček je pěkná a nedá se současnými, známými mutacemi u zebřiček, ničím vylepšit. Možná vousatou mutací ?? Jak pak asi bude vypadat černolící mramorová vousatá zebřička?? Vím, že to nebude dokonalé z pohledu zbarvení, kde se budou prosazovat dvě úplně odlišné barvy. Ale chci takové zebřičky vidět.
 Jsem " barvičkář "  tak mě toto baví a hlavně zajímá. I když dopředu je mi jasné, že tito ptáci zase zmizí. 
Možná bude mít o tuto kombinaci někdo také zájem, proto přidám několik vzorců křížení. 
 
 
                                                        Vzorce křížení:
                                      Nesmíme přehodit samce za samice!
 
 
 
  1.0 pastelový mramorový šedý- černooký štěpitelný na černolící. Takto musíme ptáky naštěpit, abychom dosáhli požadované kombinace.
 
 
..............................................................................................................................
 
........................................................................................................................
 
 
  0.1 pastelová černolící mramorová šedá- černooká 
 
 
 
  autor: Otakar Buldra©


 
 
 

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode