Pastelová černolící světlehřbetá šedá

13.09.2015 09:39

 

První odchov v ČR? Rok 2015 kombinace pastelová černolící světlehřbetá šedá. 

 
    Anglický název: Dominant silver Lightback Black Cheek Grey (DS LB BC GR)
    Německý název: Dom. Pastell Schwarzwange Hellrucken Grau
   Holandský název: Pastel Zwartwang  Bleekrug Grijs
 
   Dědičnost: neúplně dominantní- pastelová,
vázaná na pohlaví- světlehřbetá a recesivní - černolící
 

 1.0 pastelová černolící světlehřbetá šedá 

 0.1 pastelová černolící světlehřbetá šedá 

Účinky kombinace: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací.

Standardní požadavky: Pokud je pastel v kombinaci s černou barvou, která zobrazuje plné černé barvy a kresbu. Pak se zdá, že tyto barevně černé pole a černá kresba nemůže být zesvětlená. Zůstává téměř beze změny. Černá barva a kresba může být pastelem zředěna maximálně o 20 %. Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Upřednostněn musí být pták, který má veškerou černou barvu na těle v jednotném odstínu. U samic jsou lícní skvrny výrazným rysem, proto musejí být plné, veliké a ostře ohraničené. Také musí dostat přednost pták s co nejjednotnějším barevným tónem zadní části těla. Konce letek jsou světlejší. To musí být tolerováno. Je to spolu se světlejším posledním blokem ocasu charakteristický rys pastelové mutace. Vrchní barva těla musí být zesvětlena o ±70 %. Pastelová světlehřbetá černolící šedá a pastelová mramorová černolící šedá se liší od pastelové šedé a hnědé velikým kontrastem barvy a kresby. Ozobní čárka, lícní skvrna, zebrování na krku, boky samců, hrudní pásek a tmavé pruhy na ocase jsou pro ptáky pozoruhodně tmavé, což vytváří veliký kontrast s ostatní barvou. Výkres ocasu musí být také co nejtmavší, jak lze dosáhnout. Spodní část a zrcátko musí být čistě bílé. Barva hlavy musí být co nejtmavší stříbrná šedá, aby vytvářela barevný přechod na záda a křídla. Tento barevný přechod musí být ostře ohraničený. U samic bude vždy méně nápadný než u samců. To musí být tolerováno. Samci musejí mít černé boky s jasně zářivými bílými tečkami. Jakýkoliv hnědý odstín je vada kresby a musí být bodově potrestán.

1.0 DS BC LB GR - Dominant Silver Black Cheek Light Back Grey - Pastelový černolící světlehřbetý šedý            0.1 DS BC LB GR - Dominant Silver Black Cheek Light Back Grey - Pastelová černolící světlehřbetá šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat pastelové černolící světlehřbeté šedé ptáky.

Úskalí v chovu: Samci mají problém s barvou boků a přechodem hlava/záda. Samice mají problém s velikostí lícní skvrny a se samčími znaky.

 Již v budce lehce rozeznáme, které mládě je pastelové a které není. Doporučuji zapsat si čísla kroužků pastelových mláďat, protože ten rozdíl ve zbarvení, který vidíme v budce jasně, nemusí být v dospělosti pouhým letmým pohledem dobře viditelný. U pastelové mutace se gen přenáší nestejně silně (variabilní expresivita genu) a tak pastelové mládě může být genem pro pastelovou mutaci nestejně silně zasaženo a nestejně barevně ovlivněno. Proto máme tolik různě barevných pastelových ptáků.

   Vpravo světlehřbeté černolící mládě. Vlevo pastelové světlehřbeté černolící mládě. Obě z jednoho hnízda. Zde je jasně vidět rozdíl, který v dospělosti takto lehce viditelný nemusí být. Proto doporučuji zapsat si čísla kroužků hned po kroužkování.

  Stejná mláďata jako na předchozí fotografii. Světlé mládě je pastelové.

Musíme si uvědomit, že u kombinace pastelové a černolící mutace nám odpadá vodítko- světlé, ideálně bílé líce (u samců). Tady jsou lícní skvrny vždy černé, a to platí i pro samice, u kterých soudě podle ostatních kombinací pastelů, bude pastelové zbarvení jasněji vidět. Je to dáno tím, že samice jsou oproti samcům jednobarevné a plochy nejsou rozbity náprsenkou a boky. Proto je rozdíl ve zbarvení daleko jasněji vidět. Pastelová černolící světlehřbetá šedá- v dospělosti je nejvíce na samci vidět, že se jedná o pastela na barvě křídel, která má viditelně světlejší než u klasické světlehřbeté černolící kombinace. I ostatní šedé zbarvení je pastelem ovlivněno, ale všechno zbarvení může být v různé intenzitě. Proto je lepší poznamenat si to u mláděte ještě než přepeří. (Toto dělám u všech pastelových mláďat ať jde o jakoukoliv kombinaci)

  0.1 pastelová černolící světlehřbetá šedá 

               Vzorce křížení:

               Nesmíme prohodit samce za samici!

 

 1.0 pastelová černolící světlehřbetá šedá  a 1.0 černolící světlehřbetá šedá

 1.0 pastelová černolící světlehřbetá šedá  a 1.0 černolící světlehřbetá šedá

Kvalita lícní skvrny u samic a barvy boků u samců se řídí stejnými pravidly jako u samostatné černolící mutace. Vše naleznete v samostatném příspěvku o ní. Jelikož jsem začínal s primárními mutacemi, mám zatím jednoho pastelového černolícího světlehřbetého samce (štěpitelného na mramorové) a několik štěpitelných ptáků obojího pohlaví. Tři pasteloví samci mi štěpí na černolící a mramorovou mutaci, tak v roce 2016 možná pastelová černolící mramorová šedá?? Uvidíme, rozhodně se mám na co těšit. Dovolil jsem si v úvodu článku opět napsat první odchov v ČR? Pokud tomu tak není budu rád, pokud se mi chovatel těchto mutací ozve pro případnou výměnu ptáků.

2016- můj zatím jediný samec má 5 mladých s černolící světlehřbetou samicí. V prvním hnízdě je již jedno mládě. Je jasné, že se jedná o samici a je černooká v kombinaci pastelová černolící mramorová šedá. Dále tam jsou dvě světlehřbetá černolící šedá a dvě pastelová světlehřbetá černolící šedá mláďata. O této nové kombinaci se dočtete v samostatném článku.

2017- Odchoval jsem okolo 10 pastelových černolících světlehřbetých ptáků. Jedná se o barevně zajímavé ptáky. U nás se na ně zřejmě moc lidí nespecializuje. Většina jich skončila v zahraničí. Rozhodl jsem se do této kombinace tří mutací zkusit přidat další a to vousatou.

 

 

       autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode