Pastelová mramorová šedá

06.06.2014 19:21

       

                           Prvoodchov v ČR? 

 

 Rok 2014 kombinace pastelová mramorová šedá 

 
    Anglický název: Dominant Silver Chestnut Flanked White Grey (DS CFW GR)
 
    Německý název: Dom. Pastell Maske Grau
 
    Holandský název: Pastel Masker Grijs
 
 

   I zde musíme rozlišovat barvu očí. Černooká (DS RCFW GR)

                                                          Červenooká (DS CCFW GR)

    Dědičnost: neúplně dominantní - pastelová    a    vázaná na pohlaví - mramorová

 1.0 pastelová mramorová šedá - černooká

 
0.1 pastelová mramorová šedá - černooká
 
 

0.1 pastelová mramorová šedá - červenooká

Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 

Standardní požadavky: Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Prakticky by neměl být vidět rozdíl v černé kresbě mezi mramorovou a pastelovou mramorovou. Tenhle požadavek je v současné době sotva dosažitelný. Zatím je pastelová mramorová samice jasně rozeznatelná od normální mramorové samice. Hlavně kresba ocasu se nedaří odchovat tmavá, ideálně černá. To samé platí o černé kresbě pastelových mramorových samců. Měla by zde platit určitá schovívavost od posuzovatelů. Čistě bílá barva je chyba barvy a musí být potrestána srážkou bodů. Vrchní barva těla a boky u samic musí mít pořád viditelný krémový nádech. Čistě bílá je spodní část těla. U samic nesmí být na hrudi žádná tmavá pírka. Holandský standard požaduje bílou lícní skvrnu u samců. V našem standardu tato kombinace není popsána. Dle mě by samci měli mít v líci jemně oranžovou barvu, nebo krémovou barvu, ale ne čistě bílou. Vycházím z toho, že u mramorové mutace je lícní skvrna požadovaná v co nejtmavší barvě, ideálně jako má šedý pták, takže by ji pastelová mutace v kombinaci neměla zcela vybělit, ale zachovat určitý krémový nedech v líci. Stejně jako například pastelová šedá, nesmí mít čistě bílou líci. V jiném bodě Holandský standard jasně říká, že bílá líce náleží pouze kombinaci pastelové světlehřbeté šedé. Zde si každý musí sám určit, co bude preferovat. Nicméně Holandský standard je brán jako základ všech Evropských standardů a ten hovoří jasně.Boky samců se změní na hodně světlou oranžovou barvu, bílé tečky musejí být zachované a jasně viditelné. Opět musíme klást důraz na odchov červenookých ptáků. Černoocí ptáci této kombinace mají pramalou šanci dosáhnout standardních požadavků.   

1.0 DS CCFW GR - Dominant Silver Continental Chestnut Flanked White Grey - Pastelový mramorový šedý (červenooký) 0.1 DS CCFW GR- Dominant Silver Continental Chestnut Flanked Whitwe Grey - Pastelová mramorová šedá (červenooká)

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat pastelové mramorové šedé - červenooké ptáky.

 

Úskalí v chovu: jedním slovem kresba. Snažit se pomocí červenookých ptáků ztmavovat kresbu. Dále pak lícní skvrna samců. Díky multi alelám se světlehřbetou mutací má líce u samců tendenci být bílá, to je ale chyba. Musí být viditelná velmi světle oranžová barva. 

Světlehřbetá mutace - líce oranžová + pastel = bílá líce

Mramorová mutace - líce rezavě hnědá + pastel = světlá oranžová  to je můj názor.

 
Musíme sledovat barvu očí u mramorové mutace. Jak se přenáší naleznete zde: zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/jak-se-dedi-barva-oci-u-mramorove-mutace/
 
 1.0 pastelová mramorová šedá - černooká
 
Na fotografii vidíme na samci, že slzní čárka je tmavá, což je dobré, ale hrudní pásek a pruhování na ocase je světlé. Barva by měla být všude stejná, co nejtmavší možná. Bílá lícní skvrna je také špatné, jde o chybu kresby.Jde o černookého jedince.
 
2016 mláďata zprava: světlehřbeté šedé, pastelové mramorové šedé- červenooké, mramorové šedé- červenooké  
Zde je již mládě pastelové mramorové šedé- červenooké, jedná se o samičku. Na fotce je krásně vidět rozdíl ve zbarvení normální mramorové šedé mutace a kombinace pastelové mramorové šedé. Takto se nám v hnízdě ukazují všechna pastelová mláďata. Doporučuji hned si zapsat číslo kroužku. V dospělosti nejdou některé kombinace pastelů takto snadno rozeznat jako v budce.
 
                                                                     Vzorce křížení:
                                                   Nesmíme přehodit samce za samici!
 
 2.0 pastelová mramorová šedá  (oba samci černoocí)
 
Takových to ptáků je málo i přesto, že jsou docela zajímaví, pěkní. Spodní samec má lehce oranžovou líci, to je správně. Samec nahoře ji má býlou, což je chyba. Oba samci černoocí.
 
.............................................................................................................................
 
0.1 pastelová mramorová šedá - červenooká
..........................................................................................................................
 
  autor: Otakar Buldra©
 
 
 
 
0.1 pastelová mramorová šedá 1f- červenooká

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode