Zebřička pestrá hnědá

23.03.2017 23:21

  Anglický název: Fawn (F) 

  Německý název: Braun

  Holandský název: Bruin

 

  Dědičnost: vázaná na pohlaví

 

   1.0 hnědý

 

   0.1 hnědá

První výskyt: Tato mutace se vyskytla ve volné přírodě a následně rozšířila mezi chovateli. Tito ptáci nebyli zbarveni jako dnešní hnědé zebřičky, jejich zbarvení bylo světlejší. Jedná se snad o první mutaci, která je již známa skoro 100 let. V roce 1948 se tato mutace dostala do Anglie. 

Účinky mutace: tvorba hnědého phaeoeumelaninu místo černého eumelaninu

Standardní požadavky: Křídla nesmějí mít žádné světlejší lemy. Bílé konce na letkách je vážná vada barvy. Barvy by měli být intenzivní, lesklé a teplé. Je žádoucí, aby zbarvení bylo co nejteplejší, jak je to jen v dané barvě možné. Bílé tečky musejí být v bocích jasně viditelné. Barva musí být stejná pro obě pohlaví. Krémově bílá barva spodní části je vada barvy.

                   1.0 F - Fawn - Hnědý                                                   0.1 F - Fawn - Hnědá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat hnědé ptáky.

 

                                         Vzorce křížení: nelze zaměnit samce za samici!

 

 

 

Úskalí v chovu: jde o dosažení co nejtmavšího, přitom co nejteplejšího jednolitého barevného odstínu

Původně se nazývala izabelová. Náš starý název byl skořicová. I dnes se s tímto názvem setkáváme. Protože se dá kombinovat se všemi známými mutacemi zebřiček, kromě mutace bílé, tvoří druhou barevnou řadu. Máme tedy šedou a hnědou řadu. Vezmeme-li například černolící šedou zebřičku jedná se o základní mutaci. V hnědé řadě už se jedná o kombinaci dvou mutací, protože černolící je samostatná mutace i hnědá je samostatná mutace. Máme tedy černolící hnědou zebřičku. A tak je to se všemi kombinacemi v hnědé řadě. Díky tomu, že je v chovech takovou dobu je prošlechtěna do kvality a proporcí šedých zebřiček. Často se proto používá při šlechtění jiných mutací, čímž nahrazuje šedé ptáky. 

Mláďata: hnědá mláďata se poznají snadno, podle zbarvení. Je žádoucí, aby mláďata byla co nejtmavší, pak můžeme doufat i v kvalitní barvu u dospělého ptáka.

 Šlechtění hnědé mutace směřuje k barvě těchto zebřiček. Barvy by měli být intenzivní, lesklé a teplé. Někdy jsou takové to barvy pouze na zádech a křídlech a ostatní zbarvení je matné. Dosáhnout barevné rovnováhy a odchovat v tomto směru vyváženého jedince není jednoduché. Je žádoucí, aby zbarvení bylo co nejteplejší, jak je to jen v dané barvě možné. Aby toho to bylo možné dosáhnout je potřeba maximálního možného množství phaeomalaninu v kombinaci s tím správným poměrem eumelaninu. Eumelanin je jen podpůrný faktor. Teplý ráz barev vychází z načervenalého phaeomelaninu, ten určuje, že hnědá zebřička bude mít optimální zbarvení. Oba tyto barevné pigmenty se vzájemně doplňují, aby bylo dosaženo ideální barvy. Jinými slovy jde o to, aby měla hnědá zebřička co nejvíce pigmentu. Ve skutečnosti všechny ostatní barvy obsahují méně pigmentu než hnědá mutace. A to i šedí ptáci. Dá se toho dosáhnout pouze selektivním přiřazováním ptáků na sebe. Proto se nedoporučuje při šlechtění hnědé mutace používat žádné jiné barvy, ani šedých ptáků, protože i ti mají méně pigmentu, než hnědí ptáci. Někteří chovatelé si, ale přes šedé ptáky pomáhají a toto také doporučují. Ovšem hnědí ptáci, pocházející ze šedých jsou matní, což není žádoucí. Zřejmě jsou tyto dvě možnosti.

To, jestli je daný hnědý pták vhodný a má v sobě větší množství pigmentu-phaeomelaninu chovatelé hnědých zebřiček hledají na kostřeci, kde by měla být co nejtmavší barva. Takoví to hnědí ptáci jsou vhodní k dalšímu šlechtění. Toto barevné "ladění" není vůbec jednoduché a vyžaduje od chovatele obrovské zkušenosti. 

 Hnědé zebřičky s přibývajícím věkem mají tendenci blednutí barvy. Také hnědé zebřičky chované na slunečním světle budou světlejší. Důvodem blednutí hnědé barvy je ÚV záření. Ideální pro chov této mutace je tmavší prostředí, bez přímého slunečního svitu. Pozor se musí dávat i na umělé osvětlení, aby neobsahovalo UV světlo.

 

    autor: Otakar Buldra©

 

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode