Mramorová hnědá

09.05.2017 22:25

 

  Anglický název: Chestnut Flanked White Fawn (CCFW F)

  Německý název: Maske Braun

  Holandský název: Masker Bruin

 

  Dědičnost: vázaná na pohlaví - mramorová a vázaná na pohlaví - hnědá

 

Opět rozeznáváme dva typy mramorových hnědých zebřiček:

první typ- černooká (black eyed). Regular CFW FAWN (RCFW F)

druhý typ- červenooká (red eyed). Continental CFW FAWN (CCFW F)

 

                                            1.0 mramorová hnědá

Standardní požadavky: Je třeba klást důraz na "růžově" krémové zbarvení vrchní části těla. Často je tato barva bledá a studená, což je chyby barvy. Nesmí být patrné jaké-koliv barevné oddělení hlavy a zad. Vše musí být v jednotném odstínu. Tato kombinace se může lehce zaměnit se světlehřbetou hnědou achátovou. (Není u nás rozšířená). Kresba musí být tmavě hnědá, ne černá.

1.0 CCFW F - Continental Chestnut Flanked White Fawn - Mramorová hnědá             0.1 CCFW F -Continental Chestnut Flanked White Fawn - Mramorová hnědá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat mramorové hnědé ptáky.

Jedná se o kombinaci, kterou mezi chovateli skoro nenalezneme.Občas se tu a tam nějaký pták objeví, ale většinou jde o náhodný odchov. Běžná je mramorová mutace v šedé řadě. Stejně jako u mramorových šedých ptáků musíme i zde sledovat barvu očí. Zbarvení mramorových hnědých ptáků se liší od mramorových šedých poměrně nepatrně. Mramorový šedí mají veškerou kresbu samčí i samičí černou (mimo lícní skvrny a boků u samců). Mramoroví hnědí ji mají tmavě hnědou. Celkové zbarvení horních partií těla u mramorových hnědých má lehce hnědavý až růžový opar v barvě. Spodní partie zůstávají bílé. Lícní skvrny a boky u samců jsou stejné jako u mramorových šedých. I zde platí černé oko- červené oko- kresba - typ... jako u mramorových šedých v předchozím článku. Tato kombinace je zastoupena sporadicky i přesto, že odchovat ji není složité, ale vyšlechtit ji do standardních požadavků je velmi těžké.

 Vzorce křížení: nelze přehodit samce a samice!

 - obě tyto mutace mají dědičnost vázanou na pohlaví, musíme proto rozlišovat pohlaví jak v rodičovském páru, tak i u odchovaných mláďat

 

 

                                                                1.0 mramorová hnědá

  V posledním vzorci křížení vidíme, že každý odchovaný samec je jasně geneticky daný. Proto vybíráme vždy samce z prvních vzorců- šedý/mramorové+ hnědé a cílíme na odchov mramorové hnědé samice. Potom opět přes tyto šedé štěpitelné ptáky odchováme i samce mramorové hnědé kombinace. Z počátku budeme odchovávat sice jak mramorové, tak i mramorové/ hnědé samce, ale nebudeme schopni určit jejich genotyp a tak nevíme, je-li vybraný samec štěpitelný na druhou mutaci. Cesta přes šedé samce, kteří štěpí na obě mutace může být zdlouhavější, ale je jistá.

 

               autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode