Vousatá černolící šedá

08.01.2018 16:49

 

 

  Anglický název: Black Face Black Cheek Grey (BF BC GR)

  Německý název: Schwarzbart Schwarzwange Grau

  Holandský název: Blackface Zwartwang Grijs

 

  Dědičnost: neúplně dominantní- vousatá recesivní- černolící

 

 1.0 vousatá černolící šedá   

 

0.1 vousatá černolící šedá   

 

Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 

Jak se dědí barva boků u černolící mutace naleznete zde:

 zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/cernolici-mutace/

Standardní požadavky: Bílé tečky musejí být v černých bocích samců zachované. Někdy jsou málo výrazné, nebo mizí to je vada kresby. Jakýkoliv hnědý tón v bocích je vada kresby. Stejně tak i zebrování na hrdle musí být jasné a přítomné. Černý obličej- ozobní čárka, černé zrcátko a černá lícní skvrna tvoří jeden jednobarevný celek. Toto černé pole nesmí zasahovat nad oko. U samic je mezi ozobní čárkou a černou lícní skvrnou šedá barva, stejná jako na hrudi. Ozobní čárka musí být u samic zachována. U samic jsou lícní skvrny výrazným rysem a proto musejí být plné, veliké a ostře ohraničené. Také většinou bývají o něco méně černé, než u samců, ale musí se upřednostňovat samice s lepší černou barvou. Barva hrudníku u samic lehce přechází do barvy břicha. Žádné ostré předělení barev. Ideálně by samice měla mít jeden barevný odstín od spodku zobáku až ke konci ocasu. Ideální vousatý černolící samec by měl mít jednotný, co nejčernější odstín od zebrování na hrudi až ke konci ocasu. Pokud tato černá barva není rovnoměrná, mělo by to být potrestáno srážkou bodů. Vrchní strana těla by měla mít tmavou břidlicově šedou barvu. Hnědé odstíny v zádech a křídlech je chyba barvy.

1.0 BF BC GR - Black Face Black Cheek Grey -  Vousatý černolící šedý              0.1 BF BC GR - Black Face Black Cheeek Grey - Vousatá černolící šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat vousaté černolící šedé ptáky.

Úskalí v chovu: Je těžké odchovat pěkně ptáky. Tak, aby samci měli černé boky a černou spodní část těla spolu se zachováním veškeré kresby. U samic je problém velikost a barva lícní skvrny a nežádoucí samčí znaky.

V chovu se častěji používají vousatí samci než samice. 

Má to dva důvody:

 1) samice se hůře určují, tak se chovatel vyhne zbytečné sezóně, ve které zkoušel nejistou samici, jestli je anebo není vousatá. (Může zde být i důvod odchovat co nejvíce vousatých mláďat po jistém vousatém samci. Což spíše praktikuje množitel a ne chovatel).

 2) vousatá mutace je většinou drobnější postavy. Proto se používá vousatý samec, kterému dáme robustní samici. Tak se snažíme odchovávat větší vousaté ptáky- dostat do nich velikost. Zvláště při křížení "triple black", kde k vousaté mutaci přidáváme dvě mutace s recesivní dědičností se potýkáme s malou velikostí odchovaných ptáků. Recesivní mutace mají tendenci zmenšovat velikost a při tomto křížení k vousaté přidáváme dvě recesivní mutace.

 
 

 Vousatá mutace vytváří zajímavé kombinace i s ostatními mutacemi. Kombinace jsou u samic hůře rozeznatelné od "nevousatých" samic v téže kombinaci. Samce vousatého i v kombinacích vždy bezpečně poznáme. 

S černolící mutací se odchová krásný tmavý pták. Černé líce mají obě pohlaví. S přidáním k tomu ještě černoprsé mutace nám vznikne skoro celý černý pták. Tato kombinace tří "černých mutací" se anglicky nazývá " triple black". Bílé tečky na bocích těchto samců se u této tří kombinace změní na čárky, opět mají tendenci se ztrácet. Ocas je také v černoprsé kresbě a lícní skvrny vystupují vysoko do barvy hlavy.

S mramorovou mutací je kombinace také zajímavá, netroufám si říci, že pěkná, protože v současnosti je černá barva většinou ředěná, plochy nejsou barevně plné, v černé barvě prosvítá bílé peří a působí to spíše jako strakaté. Už jen vousatý samec, který je na mramorovou mutaci štěpitelný má problémy se sytostí a rozsahem černého zbarvení. Mramorový vousatý samec má černé vousky a různě veliké černé partie na břiše. Boky a líce samců jsou o něco tmavší než u klasické mramorové. Až bude u této kombinace dosaženo toho, aby černá barva zůstala v plné síle, půjde o nádherné ptáky. Jednu z nejhezčích barev u zebřičky pestré.

 

0.1 černolící vousatá šedá -problémy s plnou lící u samic, jako u všech černolících kombinací

                            Vzorce křížení: 

               Můžeme přehodit samce za samici a odchov zůstane stejný.
 

 0.1 černolící vousatá šedá

 0.1 černolící vousatá šedá

 Mutace vousatá má dědičnost neúplně dominantní. Proto odchováme od dvou vousatých ptáků i "nevousatá", která na vousatou nemůžou být štěpitelná, i přestože oba rodiče byli vousatí. Neexistuje "štěpák" na mutaci s neúplně dominantní dědičností.

Pokud, ale přidáme k mutaci vousaté mutaci s dědičností vázanou na pohlaví, musíme již rozlišovat jak pohlaví v rodičovském páru, tak i u odchovaných mláďat. U zebřiček existují tři mutace, které mají dědičnost vázanou na pohlaví. Jsou to: mramorová, hnědá a světlehřbetá. Pokud přidáme k vousaté mutaci některou z nich samostatně, budou se chovat každá dle své dědičnosti. Pokud se, ale rozhodneme přidat k vousaté mutaci mutace mramorovou a světlehřbetou, musíme si uvědomit, že světlehřbetá mutace je dominantní vůči mramorové.

  1.0 vousatá černolící šedá Samec na fotografii má hnědo-černé boky.

Jak se dědí barva boků u černolících samců naleznete zde: zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/cernolici-mutace/

 

1.0 vousatá černolící šedá / mramorové. Můj první 2018.

 

  1.0 vousatá černolící šedá. Černé zbarvení je zde o mnoho lepší než u samce na fotografii výše, ale naopak špatná je kresba. Není to jednoduché. 

 S mutací běloprsou (penguin) se nehodí vousatá mutace křížit, protože běloprsá mutace potlačuje černou barvu, což je v rozporu s vousatou mutací.

 S bílou mutací se kromě šedých ptáků nedoporučuje křížit nic.

Ještě by se dala křížit s recesivní pastelovou mutací, ale ta je vzácná. Proto pasteloví vousatí ptáci, které vidíme na zahraničních stránkách jsou kombinací s pastelovou mutací s dědičností neúplně dominantní.

 Můžeme ji křížit se žlutozobou mutací, která také není moc rozšířená.

Možností je mnoho a některá spojení jsou ve výsledku opravdu zajímavá.

 Platí, že do dalšího chovu vybíráme samce co nejvíce černé, protějškem dodáváme velikost a typ. Časem se tak dostaneme ke kvalitním vousatým ptákům. V žádném případě to není jednoduché a trvá to roky. Vousatá mutace je chovatelsky obtížná.

 

  Zde je vidět to, že je třeba neustále dodávat veliké samice. Vprostřed samice černolící pastelová světlehřbetá šedá-velikost výstavní zebřička. Vpravo samec černolící vousatý šedý-velikost již o poznání menší než samice. Vlevo mládě-sice ještě trocho zmohutní, ale velikost je jasně vidět- nic moc.

2018 velikost o dost lepší. 

Vousatou mutaci zařazuji do chovu v roce 2017. Není snadné sehnat kvalitní vousaté ptáky. Prostě nejsou. Sestavím 3-4 páry, kde bude vždy jeden pták vousatý. Časem zkusím křížit i dva vousaté ptáky. Tuto mutaci jsem chtěl už dávno, ale z důvodu místa jsem si ji nemohl pořídit. Jelikož už jsem se dostal při šlechtění černolících mramorových šedých zebřiček o něco dál, tak už nemusím držet takové množství světlehřbetých ptáků jako na začátku, tak se mi uvolnilo místo na "vousáče". Ze začátku byly moje odchovy cca 70 % odchovaných ptáků světlehřbetých šedých. Zatím zde jsou na fotografiích koupení ptáci do chovu od pana Polehni a pana Makyni. Za rok doufám přidám fotografie vlastních odchovaných vousáčů. 

 

 

   Doplnění 2017:

 Sestavil jsem tři páry. Vždy samec vousatý a samice pastelová. Mám odstavena první hnízda 12 mladých. Je tam i něco pastelové. Zatím nepoznám, jestli je něco vousaté, ale jedna věc je jasně viditelná. Jedná se o velikost mláďat. Jak píši výše je třeba neustále do málo prošlechtěné mutace vousaté dostávat velikost. Pokud mláďata porovnám s ostatními mladými, kde je kolikrát problém desátý den nasadit kroužek, je u mladých po vousatých samcích ve stejnou dobu zbytečné kroužkovat, protože kroužky spadnou. Síla nohou je viditelně slabá, což souvisí s celkovou velikostí. 

Pokud to můžu takto srovnat 

- mramorové, světlehřbeté, atd.....velikost mladých - běžná výstavní zebřička

- mladé po vousatých ptácích ......velikost mladých - nevýstavní zebřičky

- mladé po eumo zebřičkách ........velikost mladých - zebřička timorská (měl jsem možnost jich několik vidět).

 Mnoho chovatelů používá do eumo zebřiček vousaté ptáky. Zřejmě si od toho slibují posílení černého zbarvení, ale nikterak eumo zebřičkám neprospějí. Dosazováním poměrně malých vousatých ptáků k ještě menším eumo zebřičkám se velikost nebude zlepšovat. Jde asi o to odchovat co nevíce eumo, ale jakých? K eumo zebřičkám je potřeba neustále přidávat kvalitní šedé zebřičky. Tuto mutaci je potřeba zvětšit více než žádnou jinou. Pak je čas na zlepšování barvy a kresby

 

 

2018. Odchováno cca 30 kusů vousatých ptáků v různých kombinacích. Obrovská radost z toho, že velikost šla poměrně razantně nahoru. Ještě rok, dva tímto způsobem a bude na řadě vylepšování kresby.

 

       autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode