Pastelová běloprsá šedá

28.03.2018 23:02

 

  Anglický název: Dominant Silver Penguin Grey (DS PNG GR)

 Německý název: Dom. Pastell Weisbrust Grau

 Holandský název:  Pastel Witborst Grijs

 

 

  Dědičnost: neúplně dominantní- pastelová a recesivní- běloprsá

 

1.0 pastelová běloprsá šedá (pastel penguin)

0.1 pastelová běloprsá šedá (pastel penguin)

 

Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací.


Standardní požadavky: Rozdíly mezi běloprsou a pastelovou běloprsou jsou malé. Nejzřetelnější rozdíl je ve zbarvení horní části těla. Pastel penguin ji má zředěnou o ±70 %. Přesto kresba na ocase musí být přítomná. Pokud je však minimální, nemůže být penalizována. Díky pastelu nebude patrné bílé lemování letek. Proto nemůže být trestáno srážkou bodů. Pastelový běloprsý ptáci nesmějí v bílé barvě vykazovat šedý nádech. To je chyba barvy. Obecně lze říci, že pastel běloprsá má bílou barvu bělejší než běloprsá šedá. Ale díky světlejšímu zbarvení horní části těla tolik nevynikne. Obvyklá chyba bělobřichých pastelů je bílé peří nad zobákem. Hlava musí být celá světle stříbrno šedá až ke kořeni zobáku. Samice musejí být čistě bílé na spodní části těla a stejnou bílou barvu musí mít líce. Šedavý opar v barvě je chyba barvy. Samci musí mít líce čistě bílé. Jakýkoliv oranžový, nebo krémový nádech je chyba kresby. Boky jsou velmi světle pomerančové barvy. Bílé tečky musí být jasně viditelné.

 1.0 PNG DS GR- Penguin Dominant Silver Grey - Běloprsý pastelový šedý       0.1 PNG DS GR - Penguin Dominant Silver Grey - Běloprsá pastelová šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat běloprsé pastelové šedé ptáky.

Mláďata:

Opět vidíme jen pastelové mládě, to že to bude pastelové běloprsé poznáme po čase.

Pokud se chce chovatel zabývat chovem pastelových běloprsých zebřiček je to poměrně jednoduché. Běloprsá mutace má dědičnost recesivní. Proto je jedno zda použijeme v rodičovském páru penguina samce nebo samici. Výsledek, tedy odchov bude stejný. Pastelová mutace má dědičnost neúplně dominantní. Je také jedno použijeme-li v páru pastelového samce nebo samici. Výsledný odchov bude stejný.

                                              Vzorce křížení:

  Ve vzorcích můžeme v rodičovských párech přehodit samce za samice a výsledek bude stejný.

  

  Druhé hnízdo už ukazuje dvě mláďata penguin a dvě mláďata pastel penguin. 

  Přepeřující mládě pastel penguin. (Bude to samec, nalevo náznak kresby boků samců).

 Přepeřující mláďata- mutace penguin (vlevo) a kombinace pastel penguin (vpravo).

Při křížení mutací běloprsé + pastelové + světlehřbeté se již díky na pohlaví vázané dědičnosti u světlehřbeté mutace musí rozlišovat pohlaví ptáků jak v rodičovském páru, tak i u odchovaných mláďat. Mutací penguin se nezabývám. Tak nevím jestli spolu s mutací světlehřbetou tvoří kombinaci. Nevím, neslyšel jsem o světlehřbetých penguinech. Toto opravdu netuším a ani mě to nějak netrápí, protože odchovaná kombinace pastelový penguin je pro mě vlastně odpad. O tyto ptáky nestojím, jde mi o pastelové ptáky z tohoto spojení. Hlavně o samce.

 Doplnění 2016:

 

0.1 pastelová světlehřbetá šedá- odchovaná ze spojení 1.0 pastelový světlehřbetý šedý X 0.1 penguin šedá. Samice je světlejší než pastelové světlehřbeté samice. 

   Zde je samice z předchozí fotografie vedle "běžné" pastelové světlehřbeté šedé samice.

Může být toto pravdivé? 

 Možná je tohle chybná myšlenka, ale zdá se mi, že mutace penguin u pastelové mutace vytváří to samé, nebo podobné, co dělá mutace mramorová u světlehřbeté mutace. Na ptácích je ve fenotypu patrná štěpitelnost na jinou mutaci. Zde díky tomu, že mutace penguin má dědičnost recesivní, může být tímto jevem ovlivněno obojí pohlaví. Což u světlehřbetých samic mutace mramorová nemůže udělat, protože její dědičnost je vázaná na pohlaví, tím pádem nemůže samice štěpit na mutaci mramorovou..Netvrdím, že mám v tomto pravdu, ale to že je pastelový pták, který je štěpitelný na penguin daleko světlejší pravda je. 

 
 

    autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode