Pastelová hnědá

08.01.2018 12:56

 

    Anglický název: Dominant Silver FAWN (DS F)
 
    Německý název: Dom. Pastell Braun
   
    Holandský název: Pastel Bruin
  
 
 
 1.0 pastelová hnědá 
 0.1 pastelová hnědá 
 
Kombinace pastelové a hnědé mutace má opět díky pastelové mutaci za následek daleko světlejší jedince. Dříve se kombinace pastelové a hnědé mutace nazývala "smetanová".
 
Účinek mutace pastel v této kombinaci: celkové zředění (zesvětlení) barvy veškerého opeření o ±50 % udávají Němci. Zesvětlení o ±70 % udávají Holanďané. My jsme ve standardu šli cestou mezi těmito dvěmi velmocemi a určili jsme zesvětlení na ±60 %. Do jaké míry je to měřitelné, zůstává nezodpovězenou otázkou. 
 
Standardní požadavky: 
Pastel v základní šedé a hnědé řadě musí být ve všech barvách zesvětlen ideálně o ±60 %. Proto nemá téměř žádné barvy v kontrastu. Není kontrast mezi barvou a kresbou. Což při menším zesvětlení, než je udávaných ±60 % se stává pták kontrastní v kresbě vůči barvě. To je chyba. Barevný přechod hlava, záda a křídla musí být co nejrovnoměrnější. Lícní skvrna musí být krémově bílá, co nejsvětlejší. Ale pořád krémová, ne čistě bílá. To je vada kresby. Prsní pásek i ostatní kresba, přestože je silně zesvětlena, musí být viditelná. Boky samců jsou světle krémově oranžové s býlími tečkami. Někdy se stává, že tečky mají tenký červenohnědý okraj. Takže celková barva je více oranžová. To je také chyba kresby. Tmavá pole v pruhování ocasu jsou mírně dvoubarevné (šedé). To je typický rys pastelů. Barva konců křídel a letek je mírně světlejší než barva křídel a zad. Upřednostněný by měl být pták, který má tento rozdíl barev co nejmenší. Spodní část těla je krémová až krémová bílá. Ne čistě bílá.
 
Úskalí v chovu: Jednobarevný odstín kresby, která musí být velmi zředěná. Ideálně o ±60 %.

   1.0  DS F - Dominant Silver Fawn - Pastelový hnědý                     0.1 DS F - Dominant Silver Fawn - Pastelová hnědá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat pastelové hnědé ptáky.

 
To, že pastelové geny mají dvě alelické verze a působí zde variabilní expresivita se dočtete zde: zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/dominantni-pastelova-mutace-u-zebricek-pestrych/
 
 
                                            

                                   Vzorce křížení:

                           V rodičovském páru nesmíme přehodit samce a samice! 

                               

 
 
 
 1.0 pastelová hnědá 
 
 0.1 pastelová hnědá 
 
 
 
  autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode