Vousatá černolící světlehřbetá šedá

27.03.2018 23:40

 

 Anglický název: Black Face Black Cheek Lightback Grey (BF BC LB GR)

 Německý název: Schwarzbart Schwarzwange Hellrucken Grau

 Holandský název: Blackface Zwartwang Bleekrug Grijs

 
 

  Dědičnost: neúplně dominantní- vousatá, recesivní- černolící a na pohlaví vázaná- světlehřbetá

 
1.0 vousatá černolící světlehřbetá šedá
 
0.1 vousatá černolící světlehřbetá šedá
 
Účinky kombinace: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací.
 
Standardní požadavky: Dosáhnout u této kombinace rozšíření černé barvy od hrudního pásku dolů nebude dlouho jednoduché. Pokud je rozšíření černé barvy směrem dolů menšího rozsahu, mělo by to být posuzováno s určitou schovívavostí. Bílé tečky v černých bocích samců musejí být přítomné. Bledé, s jiným tvarem než kulaté, nebo zcela chybějící, vše je vada kresby. Jakýkoliv hnědý tón v bocích je vada kresby. Veškerá černá barva a kresba musí být v jednotném odstínu černé barvy. Hrudní pásek nemusí být nutně rozšířený směrem nahoru. Zebrování nad ním musí být jasné a ostré. Chybějící zebrování, které je nahrazeno černou barvou je závažná chyba kresby. Černé zrcátko u samců musí být ve stejném odstínu barvy jako má ozobní čárka, slzná čárka a lícní skvrna. Vše tvoří jednobarevný celek. Toto černé pole nesmí zasahovat nad oko. Samice mají mezi ozobní čárkou a lícní skvrnou šedou barvu, stejnou jako na hrudi. Ozobní čárka musí být u samic zachována. U samic jsou lícní skvrny výrazným rysem a proto musejí být plné, veliké a ostře ohraničené. Také většinou bývají o něco méně černé, než u samců, ale musí se upřednostňovat samice s lepší černou barvou.
Barva hrudníku u samic lehce přechází do barvy břicha. Žádné ostré předělení barev. Břicho musí být bílou barvu, pokud není nahrazena barvou vousaté mutace. Ideálně bude mít celá spodní část u vousatých černolících světlehřbetých samic jednotnou hodně světle šedou barvu. Toto by mělo být upřednostňováno. Takové to samice je třeba na další šlechtění, pomáhají samcům s dobrým rozsahem černé na břiše. Samice nesmějí vykazovat žádnou samčí kresbu. Jak náznak zebrování, tak černá peříčka na prsou a bocích. Ideální samci by měli mít černou barvu od hrudního pásku až ke konci ocasu. Tato černá barva by neměla končit dříve než mezi nohama. Zbytek spodní části musí být bílý.  Musí být vidět jasně ohraničený přechod barev hlava-záda. U samic nikdy není tak výrazný jako lze dosáhnout u samců, ale přesto musí být zřetelný.

1.0 BF BC LB GR - Black Face Black Cheek Licht Back Grey -  Vousatý černolící světlehřbetý šedý         0.1 BF BC LB GR - Black Face Black Cheek Light Back Grey - Vousatá černolící světlehřbetá šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat vousaté černolící světlehřbeté šedé ptáky.

 
Úskalí v chovu: dosáhnout v chovu co nejvíce černého samce na spodní straně těla, který ale bude mít zachovanou veškerou kresbu i bílé tečky na černých bocích a jasný přechod hlava-záda. Odchovat samici bez samčích znaků s plnou, černou lícní skvrnou. A také s jasně viditelným přechodem barev hlava-záda.
 

                                                         Vzorce křížení:

                                                 Nesmíme přehodit samce za samici!
 
 
 
 

Mláďata:

 

1.0 vousatý černolící světlehřbetý šedý- mládě

1.0 vousatý černolící světlehřbetý šedý- mládě

0.1 vousatá černolící světlehřbetá šedá- barva zrcátka musí být ve stejném odstínu světle šedé barvy jako je na prsou.

 

         Odchov po mojich ptácích u chovatele ze Slovenska. Pan Luboš Gasparík odchoval tohoto krásného samce. Mám radost, že se po ptácích odemne rodí takoví krasavci. Spokojení chovatelé se vracejí pro další ptáky do chovua to mě těší.

 

 autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode