Vousatá pastelová šedá

27.03.2018 23:43

  Anglický název: Black Face Dominant Silver Grey (BF DS GR)

  Německý název: Schwarzbart Dom. Pastell Grau

  Holandský název: Blackface Pastel Grijs

 

  Dědičnost: neúplně dominantní- vousatá neúplně dominantní- pastelová

1.0 vousatý pastelový šedý 

1.0 vousatý pastelový šedý 
 

0.1 vousatá pastelová šedá 

Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 

Standardní požadavky: Pokud je pastel v kombinaci s černou barvou, která zobrazuje plné černé barvy a kresbu, pak se zdá, že tyto barevně černé pole a černá kresba nemůže být zesvětlená. Zůstává téměř beze změny. Černá barva a kresba může být pastelem zředěna maximálně o 20 %. Černá barva a kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Upřednostněn musí být pták, který má veškerou černou barvu na těle v jednotném odstínu. Také musí dostat přednost pták s co nejjednotnějším barevným tónem zadní části těla. Konce letek jsou světlejší. To musí být tolerováno. Je to spolu se světlejším posledním blokem ocasu charakteristický rys pastelové mutace. Je zde potřeba určité schovívavosti od posuzovatelů. Zebrování na hrdle musí být jasné a přítomné. Černý obličej- ozobní čárka, černé zrcátko a slzná čárka tvoří jeden jednobarevný celek. Toto černé pole nesmí zasahovat nad oko. Líce samců musí být krémová. Může být krémová v různých odstínech, ale ne čistě bílá. To je vada kresby, určitý krémový tón v barvě líce musí zůstávat. Zrovna tak spodní část břicha samic není čistě bílá, ale krémová. Samec by měl mýt černou barvu minimálně mezi nohy, Ideální vousatý samec by měl mít jednotný, co nejčernější odstín od zebrování na hrudi až ke konci ocasu. Pokud tato černá barva není rovnoměrná, mělo by to být potrestáno srážkou bodů.U samic je mezi ozobní a slznou čárkou šedá barva, stejná jako na hrudi. Ozobní a slzná čárka musí být u samic zachována. Barva hrudníku u samic lehce přechází do barvy břicha. Žádné ostré předělení barev. Ideálně by samice měla mít jeden barevný odstín od spodku zobáku až ke konci ocasu. 

 Úskalí v chovu: dosažení samců s černou barvou spodní části těla a samic bez samčích znaků.

1.0 BF DS GR - Black Face Dominant Silver Grey -Vousatý pastelový šedý    0.1 BF DS GR - Black Face Dominant Silver Grey - Vousatá pastelová šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat vousaté pastelové šedé ptáky.

1.0 vousatý pastelový šedý

Mláďata:

To, že se bude jednat o vousatého pastelového ptáka na mláděti poznáme snadněji u samců dle černého, mnohdy nedokonalého zrcátka. Také podle šedé barvy pod zobákem, zasahující na prsa. Takto se ukazují po výletu i vousaté samice. V této poměrně tmavé kombinaci s vousatou mutací není určení vousatých pastelových samic v dospělosti těžké. Barva zrcátka a prsou je většinou dobře zřetelná.

 

Vousatá i pastelová mutace mají obě dědičnost neúplně dominantní, a tak nemusíme rozlišovat pohlaví u rodičovského páru.

                                 Mladý samec pastelový vousatý šedý.

                                                      Vzorec křížení. 

V rodičovském páru můžeme přehodit samce za samici a výsledek bude stejný.

 autor: Otakar Buldra©

 

 

 

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode