Vousatá pastelová světlehřbetá šedá

27.03.2018 23:44

 Anglický název: Black Face Dominant Silver Lightback Grey (BF DS LB GR)

 Německý název: Schwarzbart Dom. Pastell Hellrucken Grau

 Holandský název: Blackface Pastel Bleekrug Grijs

 

 Dědičnost: neúplně dominantní- vousatá neúplně dominantní- pastelová a vázaná na pohlaví- světlehřbetá

 

 

 

Účinky kombinace: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací.

1.0 BF DS LB GR- Black Face Dominant Silver Light Back Grey- Vousatý pastelový světlehřbetý šedý    0.1 BF DS LB GR  - Black Face Dominant Silver Light Back Grey- Vousatá pastelová světlehřbetá šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat vousaté pastelové světlehřbeté šedé ptáky.

Standardní požadavky: Pokud je pastel v kombinaci s černou barvou, která zobrazuje plné černé barvy a kresbu. Pak se zdá, že tyto barevně černé pole a černá kresba nemůže být zesvětlená. Zůstává téměř beze změny. Černá barva a kresba může být pastelem zředěna maximálně o 20 %. Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Tečky na bocích samců musejí být jasně viditelné. Bledé tečky, ne kulaté nebo pokud zmizí úplně, vše je vada kresby. Hrudní pásek nemusí být nutně rozšířený směrem nahoru. Zebrování nad ním musí být jasné a ostré. Černé zrcátko u samců musí být ve stejném odstínu barvy jako má ozobní a slzná čárka. Vše tvoří jednobarevný celek. Nesmí zasahovat nad oko. Vousatá pastelová světlehřbetá šedá se liší od pastelové šedé a hnědé velikým kontrastem barvy a kresby. Zrcátko, zebrování na krku, hrudní pásek, černá barva na břiše a tmavé pruhy na ocase jsou pro ptáky pozoruhodně tmavé, což vytváří veliký kontrast s ostatní barvou a hlavně s bílou lící. Barva líce u samců musí být čistě bílá. Krémová, nebo odstíny oranžové je chyba a měla by být potrestána srážkou bodů. Pastel se může vyskytovat v různých barevných variacích. Barva je žádoucí stříbřitě šedá, pastelem zředěná. Upřednostněn musí být pták, který má veškerou černou barvu na těle v jednotném odstínu. Také musí dostat přednost pták s co nejjednotnějším barevným tónem zadní části těla. Konce letek jsou světlejší. To musí být tolerováno. Je to spolu se světlejším posledním blokem ocasu charakteristický rys pastelové mutace.

V kombinacích, jako je pastelové černolící, pastel černoprsý, pastel vousatý.., kde je přidána barva s černým faktorem, by všechna černá barva měla být co nejhlubší. To má zajistit co největší kontrast s ostatními barevnými poli. Černá může být až o 20 % bělená, čím méně (a tím hlubší černá), tím lepší!  Barva hlavy musí být co nejtmavší stříbrná šedá, aby vytvářela barevný přechod na záda a křídla. V případě pochybností jestli jde o vousatou pastelovou šedou, nebo vousatou pastelovou světlehřbetou šedou je rozhodující barva spodku těla. Pastelová světlehřbetá šedá bude mít spodní část vždy bílou oproti krémová u pastelové šedé mutace.

 

Úskalí v chovu: dosažení samců s čistě bílou lícní skvrnou, s černou kresbou a černou barvou co nejdále roztaženou na spodní straně těla.

Mláďata:

  Mláďata vpravo světlehřbeté pastelové šedé a vlevo světlehřbeté vousaté šedé. Jestli je to pastelové vousaté, není zatím poznat. Může to být isamice vousatá. Ale rozdíl mezi světlehřbetým a pastelovým světlehřbetým je jasně vidět.

 

Na mladých je vidět, který pták by mohl být vousatý dle tmavšího peří pod zobákem a na prsou. Takto jsou hlavně vidět samice, které jsou v dospělosti hůře identifikovatelné. Čím více se budeme dostávat ke standardně zbarveným dospělým ptákům, tím lépe se nám budou identifikovat vousatá mláďata. Budou na nich vousaté znaky v daleko větší a jasněji viditelné.

0.1 vousatá pastelová světlehřbetá šedá mladá samice. Podle zrcátka nepoznáme, ale na barvě prsou je jasně vidět, že jde o vousaté mládě.

1.0 Vousatý pastelový světlehřbetý šedý mladý samec. Zde podle zrcátka hned vidíme vousaté mládě.

                                            Vzorec křížení:

   n. Vousatý pastelový světlehřbetý šedý  2021.

 2022 Třetí mládě z leva je pastelové světlehřbeté a vypadá, že i vousaté. Třeba to bude samec a mě se ho podaří po čtyřech letech snažení odchovat a mít ve svém chovu:)

 

autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode