Vousatá černolící mramorová šedá

21.03.2017 17:10

  Anglický název: Black Face Black Cheek Chestnut Flanked White Grey (BF BC CFW GR)

  Německý název: Schwarzbart Schwarzwange Maske Grau

  Holandský název: Blackface Zwartwang Masker Grijs

 

  Dědičnost: neúplně dominantní- vousatá, recesivní- černolící a na pohlaví vázaná- mramorová

 I zde musíme rozlišovat barvu očí. Černooká (BF BC RCFW GR)
                                                         Červenooká (BF BC CCFW GR)



Jak se dědí barva očí u mramorové mutace naleznete zde:zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/jak-se-dedi-barva-oci-u-mramorove-mutace/

Jak se dědí barva boků u černolící mutace naleznete zde: zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/cernolici-mutace/

Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 

Kombinace těchto mutací je další cíl v mém chovu. Článek je psaný ještě před jejím odchovem. A to minimálně jeden rok. Až se to podaří, já věřím, že ano, tak doplním poznatky a fotografie. Podařilo se za dva roky v roce 2019.

Standardní požadavky: Dosáhnout u této kombinace rozšíření černé barvy od hrudního pásku dolů nebude ještě dlouho jednoduché. Pokud je rozšíření černé barvy směrem dolů menšího rozsahu, mělo by to být posuzováno s určitou schovívavostí. Bílé tečky musejí být v bocích samců zachované. Někdy jsou málo výrazné, ne kulaté, nebo mizí, to je vada kresby. Jakýkoliv hnědý tón v bocích je vada kresby. Boky u samců musí být černé. Stejně tak i zebrování na hrdle musí být černé, jasné a přítomné. Černý obličej-ozobní čárka, černé zrcátko a černá lícní skvrna tvoří jeden jednobarevný celek. Pokud tomu tak není, je to vada kresby. Toto černé pole nesmí zasahovat nad oko. Ideální vousatý černolící mramorový samec by měl mít jednotný, co nejčernější odstín od zebrování na hrudi až ke konci ocasu. Čistě bílé zbarvení horní části těla a boků u samic je chyba. Jedná se o vadu barvy. Tato barva musí být pořád krémová i když méně než u klasické mramorové vousaté mutace. Což sem přináší spojení s černolící mutací a dělá to přes tento krémově bílý tón stříbřitý nádech, šedavý opar v barvě. Nesmí být žádné oddělení barev hlava/záda. Jednotný barevný tón. Samice v této kombinaci jsou těžko identifikovatelné. Samice musejí mít boky lehce krémové se šedavým nádechem a jasně barevně oddělené od čistě bílého břicha. Prsa u samic musí být čistá, bez jakéhokoliv tmavého peří. Tmavá peříčka na prsou je vada barvy. U samic bývá lícní skvrna o něco méně černá než u samců. Je to výrazný rys proto musí být co nejtmavší a největší. Lícní skvrny musí být ostře ohraničené, prolínaní tmavé barvy do světlé je závažná vada kresby.

1.0 BF BC CCFW GR - Black Face Black Cheek Continental Chesnut Flanked White Grey -  Vousatý černolící mramorový šedý              0.1 BF BC CCFW GR - Black Face Black Cheek Continental Chesnut Flanked White Grey - Vousatá černolící mramorová šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat vousaté černolící mramorové šedé ptáky.

1.0 Vousatý černolící mramorový šedý - červenooký, dva měsíce starý, můj první  (2019).

 

Úskalí v chovu: Odchovat vůbec tuto málo viděnou kombinaci. Pokud se to již povede odchovat samce, který se co nejvíce blíží požadavkům standardu. Nejtěžší ze všeho je poznat samici v této kombinaci.

  Při každém křížení více mutací dohromady je lepší používat již dvou kombinace, dosáhneme dříve výsledné tří kombinace. V tomto případě si pomůžu uspíšit výsledek použitím dvou dvoukombinací. A to: vousaté černolící a mramorové černolící- červenooké. Teoreticky to není nic moc těžkého, ale prakticky bude vše záležet na tom, zda se povede v každém spojení odchovat vousatého samce, s kterým je třeba pracovat další rok. Díky použití již dvoukombinací, může se výsledek objevit již druhým rokem.

 Vousaté ptáky jsem si pořídil v roce 2016. Tři vousaté černolící samce. Jednoho jsem z chovu vyřadil. Jeden dostal samici pastelovou světlehřbetou šedou. Z tohoto páru chci založit linii, ze které se budu pokoušet odchovat pastelové vousaté světlehřbeté šedé ptáky. Druhý samec k sobě dostal samici pastelovou černolící světlehřbetou šedou. Z tohoto spojení bych chtěl brát vousaté černolící samce, kteří nebudou pasteloví. A z těch bych chtěl odchovat zde popisovanou kombinaci vousatou černolící mramorovou. Pokud se podaří i samec vousatý černolící pastelový, bude základem třetí linie pro tuto kombinaci.

                                      Vzorce křížení:

                                                   Nesmíme přehodit samce za samici
 

 Tento příspěvek je odlišný než ostatní články na těchto stránkách. Popisuji zde něco, co jsem ještě neodchoval. Je to, ale úmyslné. Chci tímto ukázat, že chovatel by měl mít jasně určený cíl, kterého se snaží dosáhnout. Ten cíl může být na více let, nejen rok od roku. K pastelovému černolícímu mramorovému- červenookému samci jsem se dostával pět let. Samozřejmě můžeme odchovávat i na náhodu. Jednoduše párujeme různé mutace mezi s sebou a ono z toho něco vypadne. To potom, ale nemusíme být schopni výsledná spojení správně pojmenovat. Dle mého názoru je lepší volba určit si cíl, kterého chci dosáhnout a potom systematicky párovat ptáky tak, abychom se k cíli dostali cíleně, nikoli náhodně. Pak víme i u kombinace, kterou jsme ještě nikdy neviděli, jak ji správně pojmenovat. To je to, co mě na chovu zebřiček nejvíce baví. Čekat, jestli odchovám jedince, se kterým mohu dále pracovat a dostat se k ptákům, které jsem nikdy neviděl. To očekávání a napětí je to, co mi přináší z chovu zebřiček tu pravou radost. Moje stěžejní kombinace v chovu je černolící mramorová šedá. Ta se mi líbý nejvíc. A snažím se ji neustále vylepšovat. To, jestli to dělám dobře, nechám každým rokem posoudit posuzovatele na výstavě. Samozřejmě, že pokud se mi ptáci dobře umístí, mám z toho obrovskou radost, že to nedělám špatně. Ale je to vlastně taková povinnost. Křížení mutací a snaha odchovat odlišně zbarvené zebřičky je pouze a jen zábava. Proto mě to asi tolik baví. Pro šlechtění černolící mramorové mutace mám vyhrazeno 12-14 párů zebřiček. Nejen černolících mramorových, ale hlavně i mramorových, světlehřbetých a černolících. Zbývajících 6-8 párů je v mutacích se kterými si takto hraji. Tedy pro zábavu.

 Zebřičky nám nabízejí obrovskou paletu mutací, takže počet kombinací je takřka nekonečný. Ne všechny kombinace jsou v praxi možné. Teoreticky je možné spojit všechny. A ne všechna spojení jsou ve výsledku pěkné, zajímavé zebřičky. To se musí prostě zkusit a pak se může výsledek hodnotit.

 Zajímavou a pěknou kombinaci můžeme odchovat i náhodou. Ale udržet ji ve svém chovu můžeme pouze cíleně. Jinak se nám z chovu zase vytratí v podobě různě štěpitelných jedinců.

                    Sezóna 2018

 

  První krok je zde. Ještě mládě, ale 1.0 vousatý černolící pastelový světlehřbetý šedý/mramorové - červenooké.

 

Ten samý pták, začíná přepeřovat. Zatím hraje všemi barvami. Jsem zvědav jak bude vypadat v dospělosti.

    Zde již přepeřený.1.0 vousatý černolící pastelový světlehřbetý šedý/mramorové - červenooké.

  

  1.0 vousatý černolící šedý/mramorové - červenooké. I tudy vede cesta k cíli.

 

   

 

            autor: Otakar Buldra©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       autor: Otakar Buldra©

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode