Pastelová černolící šedá

08.01.2018 14:17

 
   Anglický název: Dominant silver Black Cheek Grey  (DS BC GR)

   Německý název: Dom. Pastell Schwarzwange Grau

   Holandský název: Pastel Zwartwang Grijs
 
    Dědičnost: neúplně dominantní- pastelová, recesivní - černolící
 
  1.0 pastelová černolící šedá
 0.1 pastelová černolící šedá - tmavý typ
 
Účinky mutací: spojují se zde dohromady charakteristiky těchto mutací. 
 
Standardní požadavky: Pokud je pastel v kombinaci s černou barvou, která zobrazuje plné černé barvy a kresbu. Pak se zdá, že tyto barevně černé pole a černá kresba nemůže být zesvětlená. Zůstává téměř beze změny. Černá barva a kresba může být pastelem zředěna maximálně o 20 %. Černá kresba musí být co nejčernější, jak jen to lze dosáhnout. Upřednostněn musí být pták, který má veškerou černou barvu na těle v jednotném odstínu. U samic jsou lícní skvrny výrazným rysem, proto musejí být plné, veliké a ostře ohraničené. Také musí dostat přednost pták s co nejjednotnějším barevným tónem zadní části těla. Konce letek jsou světlejší. To musí být tolerováno. Je to spolu se světlejším posledním blokem ocasu charakteristický rys pastelové mutace. Boky samců musí být černé, bez jakéhokoliv hnědého zbarvení s jasně viditelnými bílými tečkami. Je těžké, když u samic musíme dosáhnout co největší, plné a černé líce, aby se černá neobjevila na hrudi a v bocích. Je to skoro nemožné. Je zde potřeba určité schovívavosti od posuzovatelů. I když srážka bodů musí přijít. Zatím je asi pravděpodobné, že tohoto problému se dá zbavit pouze v samostatné linii, bez přidávání cizích ptáků.

 1.0 DS BC GR - Dominant Silver Black Cheek Grey - Pastelový černolící šedý            0.1 DS BC GR - Dominant Silver Black Cheek Grey - Pastelová černolící šedá

Kresby od Patrycja Kamińska. Tyto obrázky budou ve všech vzorcích křížení prezentovat pastelové černolící šedé ptáky.

 0.1 pastelová černolící šedá - světlý typ
 
Úskalí v chovu: Zde se jedná se o kombinaci dvou primárních (základních) mutací, a to pastelové šedé mutace s dědičností neúplně dominantní a černolící šedé mutace s dědičností recesivní. Spojit tyto dvě mutace tak, aby se na odchovaném jedinci projevily současně a změnily tak jeho fenotyp (zbarvení, jak jedince vidíme) není zase až tak složité, ale není to hned. Pokud seženeme ptáky už pastelové černolící anebo pastelové/černolící, dostaneme se k cíli samozřejmě snáze a hlavně dříve. Pokud začínáme s ptáky v základních mutacích, tak si je musíme nejdříve "naštěpit". Je jedno, jestli použijeme černolícího samce nebo samici a taktéž je jedno, zda použijeme pastelového samce nebo samici. V první generaci tedy spárujeme černolícího ptáka s pastelovým. Všechna odchovaná mláďata budou štěpitelná na černolící, ale nás zajímají ta pastelová. Pastelové ptáky z tohoto spojení použijeme v chovu dále a dáme na ně opět černolící protějšky. V druhé generaci tedy odchováme jak pastelové černolící šedé, o které jsme se snažili, tak i pastelové šedé/černolící, dále tam budou černolící šedí ptáci a šedí/černolící. Pasteloví černolící ptáci mohou být samozřejmě s přidáním další mutace např.- Pastelová černolící světlehřbetá (šedá nebo hnědá), Pastelová černolící hnědá atd.

U této kombinace nás budou provázet problémy s barvou boků u samců, jako tomu je u všech kombinací s černolící mutací. Naleznete zde:zebricka-pestra-otakar-buldra.webnode.cz/news/cernolici-mutace/

Dále nás zde bude trápit pastelová mutace s nejednotným odstínem ve zbarvení peří. Je třeba dosáhnout ptáků s jednotným barevným odstínem, hlavně na vrchní části těla, beze skvrn a fleků, světlejší konce letek jsou tolerovány.

1.0 pastelová černolící šedá  2018 černá barva o něco lepší i v bocích.

                        Vzorce křížení: 

je jedno přehodíme-li v rodičovském páru samce za samici, odchov zůstane nezměněn

 

  1.0 pastelová černolící šedá 2017 boky nejsou dobré.

       autor: Otakar Buldra©

 

Zpět

Kontakt

Otakar Buldra
Bohumileč 41
533 04 Sezemice
okr.Pardubice
Česká republika

+420 604 367 752

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode